onsdag 20 oktober 2010

Sjukdomstider- urk!


Hur kommer det sig att ALLA verkligen blir på något sätt sjuka vid denna årstid? Vad händer i våra kroppar och är det så att vårt immunförsvar hejkon-bejkon demonstrerar och vägrar att finnas där för oss, precis när bakterierna tränger sig in i våra kroppar? I vilket fall jag har haft en lagom förkylning sen i fredags. Lördagen var jag relativt bra och kände inte så mycket av det. I Söndags sa det BOM och jag var super dålig. Även fast jag har knaprat panodil, druckit upp två flaskor (små) kan jang och druckit en mängd av antioxidanter och c-vitamin. Antagligen kunde jag inte skydda mig från det virus eller bakterier som sakta men säkert smygit sig in, i min kropp. urk-burk för det!

Är du en sådan person som går till träning med 'bara' lite snuva? Kom i håg att gränsen mellan sjuk och frisk i bland kan vara lite luddig och det kan vara svårt att avgöra helt själv, om du är frisk eller sjuk. Det bästa för mig är att delvis känna efter själv, men också rådfråga kollegor/bekanta/vänner/familjemedlemmar - som har koll på läget. Då menar jag att rådfråga en person som har en utbildning inom medicin.

Så här skriver sjukvårdsupplysningen:

ör den som tränar regelbundet kan det vara frustrerande att inte kunna träna när man är lite förkyld.

Hur farligt är det att träna när man är sjuk? Den stora risken är att få hjärtmuskelinflammation och det kan ju vara både farligt och långvarigt. Risken att få hjärtmuskelinflammation är i och för sig inte särskilt stor, men om man får det så ångrar man sig alltid i efterhand. Risken är större i början av infektionen och större ju kraftigare infektionen är. Tyvärr är det ofta vanliga förkylningsvirus som ger snuva och ont i halsen som brukar kunna orsaka hjärtmuskelinflammation, så man bör ta det lugnt med träningen även om man inte känner sig så jättedålig.

Jag brukar som en grov regel säga att om man har en förkylning så bör man inte anstränga sig så att man blir kraftigt andfådd. Det innebär ju att om man känner sig så pass bra att man orkar träna, så kan man ju träna teknik och även lättare styrketräning (om kroppen orkar). Just teknikträning brukar ibland bli eftersatt vid idrottsträning och man kan väl se det som ett gyllene tillfälle att ägna en period åt att enbart öva tekniken. När man känner sig helt bra kan man träna som vanligt.

Rikard Viberg
Läkare, specialist i allmänmedicin


Inget nytt, men en liten påminnelse till dig. Lyssna på din kropp och tar hellre en dag extra träningsfri dag, för att verkligen återhämta dig själv och din kropp.


Hälsan går först - eller vad heter det?



Inga kommentarer: