söndag 6 mars 2011

Vad är LCHF?

LCHF = Low Carb High Fat, är en "diet" som har legat mig varmt om hjärtat senaste åren. Men har det senaste året slagit igenom enormt. Jag skulle nog vilja säga att det mer är som en livsstil. Jag är en människa som inte riktigt går på en diet till 100% utan tror på hälsosam/blandad kost och träning. I slutändan handlar det ändå om, ju mer du äter desto mer behöver du röra på dig.

Men vad är då LCHF?
LCHF är den kost vi bör äta för att närma oss den föda vi åt innan välfärdsjukdomarna och det metabola syndromet intog sin plats i samhället. De som står bakom LCHF är läkare, forskare, docenter samt hundratusentals människor som själva rapporterar om sina hälsovinster.LCHF är en rörelse för allmän hälsa. Kostråden kommer från vetenskapliga studier som på olika sätt visar på hälsofördelarna med en kost baserad på högre andel naturligt fett. LCHF-rörelsen har under åren blivit bredare och antagit influenser från fler håll. Man har konstaterat att kravmärkta produkter innehåller bättre näringsämnen samt konstgjorda ämnen, E-nummer och tillsatser skapar problem i kroppen. Vid LCHF-kost försöker man t.ex. att minimera mängden kolhydrater. De flesta skulle nog ändå välja söt läsk före läsk med sötningsmedel, av hälsoskäl.

3 steg till LCHF! information hämtad från lchf.se

Steg ett följer du följande regler. Alla kan följa dessa.

  • Byt ut allt margarin till riktigt smör.
  • Ät mindre kolhydrater och mer fett. Köttfärssås med spagetti istället för spagetti med köttfärssås.
  • Våga ha i rikligt med smör och grädde i maten som om det vore fest varje dag.
  • Ät lagom mycket, ät när du är hungrig, ät tills du är mätt, ät när du är hungrig igen nästa gång.
  • Uteslut tillsatser, glutamater, smakförstärkare, sötningsmedel.
  • Om du äter bröd välj ett surdegsbröd, ha på rikligt med smör, ost, skinka. Pålägget ger dig näringen, inte brödet

Steg två innebär att man går lite längre ändå mot en ketogen kost. Viktnedgång inträder oftast. Diabetiker kan minska på medicinerna.
  • Uteslut allt rent socker helt.
  • Minska ytterligare på stärkelse, ät inte pasta, ris, potatis eller bröd


Steg tre är upp till varje individ hur man vill lägga det. Steget är till för viktnedgång och innebär minimerad mängd kolhydrater och maximerat fettintag. Steg tre används under kortare perioder eller efter varje persons eget behov.
  • Max 5E% från kolhydrater varje dag. (ca 20g kolhydrater eller i vissa fall ändå färre)
  • Ät när du är hungrig, inte på fasta tider. Ät bara rena produkter, kött, fisk, fåger, ägg.




Trevlig kväll!

Inga kommentarer: