tisdag 12 februari 2013

Paleo/LCHF Semlor

Inspiration till dessa semlor hittade jag återigen på bloggen Under vårt tak. Har dock ändrat lite i receptet. Så det blir en blandning av LCHF/Paleo semla. 

Detta behöver du till 8 st semlor/bullar:
  • 6 ägg
  • 0,5 dl kokosmjöl
  • 4 msk fiberhusk
  • 1 1/5 dl smält kokosolja
  • 1/2 dl Stevia Strö/Sukrin (3 msk honung för den som kör Paleo style)
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk nystött kardemumma
  • En liten nypa salt

Kör du ren LCHF semla använder du istället: 4 ägg, 50 gram smält smör, 1 dl vispgrädde, 2 dl mandelmjöl eller 0,5 dl kokosmjöl, 2msk fiberhusk. Samma mått när det gäller Sötningen, bakpulver och kardemumman.

Gör så här (text kopierad från bloggen under vårt tak):

  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • Smält kokosoljan.
  • Vispa ägg och stevia/sukrin/honung vitt och pösigt i en bunke.
  • Rör ner den smälta kokosoljan.
  • Blanda de torra ingredienserna och vänd ner i smeten, blanda väl.
  • Låt stå och svälla i 5 minuter
  • Pensla en muffinsform i tyflon med lite kokosolja (går säkert bra att använda vanliga muffinsformar också).
  • Fördela smeten i 8 formar och släta till smeten med lite vatten och en sked.
  • Grädda i ugnen i 25 minuter.
  • Ta ut semlebullarna och låt de svalna något innan du tar ut dom ur formarna och låter dom svalna på galler.

Mandelmassa
  • 1 1/2 dl skållad mandel 
  • 1-2 msk honung/Agavesirap/
  • 1-2 msk kokosmjölk
  • Kör allt i en matberedare.

--> Jag använde 1 1/2 dl mald mandelmjöl och 'geggade' ihop det med agavesirap, en skvätt kokosmjölk och lite av det utgröpta från semlebullen tills jag fick en önskad konsistens. Varför? Orkade inte ta fram matberedaren. 

Kokosgrädde
För att lyckas måste kokosmjölken, bunken och visparna vara kalla/iskalla.

  • Ställ kokosmjölken i frysen 30 minuter innan du ska vispa den. Jag använder Santa Marias Extra Creamy Coconut Milk, tetra pak. Bra kvalite!
  • Ställ in bunken och visparna i kylen ca 30-60 minuter innan du ska vispa. 
  • Ta ut kokosmjölken från frysen. Ta ut kokosmjölken med en sked och lägg över i den kalla bunken. Det 'vattniga' i botten ska INTE med. Du vill endast ta med det krämiga.
  • Strö på lite vaniljpulver och 1-2 msk Stevia strö/Sukrin och vispa till grädde. 
--> Jag väljer att smaksätta kokosgrädden med Stevia strö och vaniljpulver då jag tycker att den blir så mycket godare då. 

Toppen/Hatten
Strö över med lite Sukrin Mellis








Trevlig Fettisdag vad du än väljer för Semla. :) 

Inga kommentarer: