söndag 3 november 2013

Kvalificerad?
Väldigt ofta, senast i dag, får jag frågan "Är du utbildad PT då?". Mitt, kanske något förvånande svar, "NEJ" får många till att undra hur jag då kan jobba med det jag gör. Att jag t.ex. har jobbat en del med att coacha andra i sin träning, kost, viktnedgång eller att jag har jobbat med barn som har fått FAR utskrivet (Fysisk aktivitet på recept) d.v.s barn som lider av övervikt och/eller fetma eller också ligger i riskzonen.

Många kanske undrar, vem är då jag? Varför får jag jobba med det om jag är inte är PT?


Vad jag då undrar är om jag är mer kvalificerad efter att ha gått en PT utbildning på ca 2 veckor eller om jag har läst anatomi och fysiologi på universitet vid två olika tillfällen á ca 1 års studier?

Jag lägger ingen direkt värdering eller säger varken bu eller bä, det finns sjukt många duktiga PT men det finns också en hel del mindre bra PT. Jag tror att det viktigaste är att du har en passion för yrket (rörelse, hälsa, träning etc) för det betyder att du uppdaterar dig kring området och kan därmed utföra ett bra jobb. Självklart är det viktigt att vara påläst och med det sagt så skulle jag aldrig ta på mig ansvaret för något jag inte kan eller har erfarenhet av.

Efter snart 10 år i branschen, studier på universitet, ett enormt intresse för kost, träning, hälsa, välmående i allmänhet och med en passion för yrket måste jag säga att jag är kvalificerad för det jag jobbar med.

Vart vill jag då komma med detta inlägg? Det är väldigt intressant hur en PT (efter en relativt kort utbildning) kan i mångas ögon anses som mer kvalificerad än en person som har läst på universitet. Samma gäller även tvärtom. En väldigt påläst, passionerad PT kan ju givetvis vara bättre än en som har läst på Universitet. Det är inte det jag säger. Jag menar bara om du inte är påläst, besitter en kunskap och är passionerad för yrket - bör du inte heller jobba med det och anses inte i mina ögon vara kvalificerad.

Jag vill alltså INTE klandra ner på PT utbildningarna. Det finns väldigt många bra här i Sverige och det kräver väldigt mycket av dig som går den för att du ens ska klara utbildningen. Och utbildningarna riktas också in sig på just träning - vilket inte direkt Universiteten gör i samma utsträckning.

Men det intressanta är just den där frågan. "Är du utbildad PT då"?. Vad är en PT? Vilken utbildning måste du ha gått för att vara PT? Vem kan kalla sig för PT? Jag kallar mig inte för PT. För jag är INTE utbildad en PT. Men jag är påläst, kunnig, har passion för yrket och kan därmed guida och coacha dig till dina mål. Min största styrka i yrket är att jag älskar att kunna saker. Jag älskar att hjälpa andra. Jag älskar att med ett pedagogisk sätt förmedla det viktiga i en övning. Jag älskar att pusha och peppa. Jag älskar att se resultat på andra. Jag bara älskar yrket. Jag är alltså en grym coach. 


Så. Är du kvalificerad att jobba med det du gör? 

Godnatt mina vänner. P.S En småbarnsmorsa ska inte skriva sådana här invecklade inlägg klockan 12 på natten. Ögonen går i kors. Men jag var bara tvungen att skriva av mig. Intressant som sagt. Inga kommentarer: