fredag 19 september 2014

Hemmaträning är nyckeln till framgång!

För snart två år sedan föddes min son, Theodor. Livet förändrades och helt plötsligt hade jag inte längre samma tid att lägga på träning, som jag hade haft tidigare. Förr i tiden kunde jag instruera ca 5-7 klasser i veckan och addera då tiden jag är på plats innan och efter klasserna. Det är ca 8-9h på gymmet/veckan. Det fanns inte längre på kartan. Första året instruerade jag inga klasser alls och då vi flyttade en bit i från stan hade jag ca 1 mil till närmaste gym med gruppträning. Jag fick helt enkelt tänka om och tänka till. För träna mår jag bra av. Vi möblerade om garaget och det är numera vårt lilla hemmagym. I Gymmet finns det;

1 Trainer (Tomas har sin racercykel på den. Perfekt om man vill sitta och cykla.)
1 Bänk
2 hantlar (1 kg, 2,5 kg, 5 kg viktplattor)
1 BODYPUMP set (1 skivstång. 2st 10 kg plattor, 2st 5 kg plattor, 2st 2,5 kg plattor och 2st 1 kg plattor.
1 Matta
1 TRX
En gammal steron. Där kan man plugga in telefonen/datorn/paddan och sedan är det bara till logga in på spotify och välja den musik man vill ha.

Totalt har detta gym kostat ca 2000 kr. Trainern, bänken och hantlarna hade vi sedan tidigare. BODYPUMP settet och TRXen är nytt. Det kostar ca 2000kr.

FÖRDELARNA
Har det vart värt pengarna? JA. JA. JA! Det bästa vi har gjort någonsin. Nu har vi iofs. turen att garaget är isolerat så det är alltid varm och skönt där inne. Något av det bästa vi har gjort någonsin. Vi kan träna när som helst, vi slipper sätta oss i bilen och åka i väg till ett gym vilket är billigare och otroligt tidseffektivt och vi slipper bråka om träningsdagarna. I bland tränar vi på samma dag. 30 minuter var. På en timma har bägge hunnit träna. Hur BRA som helst! En fördel med ett litet hemmagym som mammaledig är att man kan träna när barnet sover eller också ta med barnet. När Theodor var 3-4 månader och satt i babysittern så tog jag med han ner. Då kunde han sitta i den i ca 20 minuter. Han gungade på och lekte med leksaker och tyckte det var jätte spännande.

UTMANINGARNA
Disciplin. Har man bestämt sig för att träna då måste man göra det. Risken är att man bortförklarar sig och säger "Jag ska bara....". Men för mig har det alltid varit så enkelt att HAR JAG BESTÄMT MIG, SÅ HAR JAG. Jag planerar alltid in min träning under helgen inför veckan. Då vet jag om jag ska träna på morgonen, lunchen, innan middagen, efter middagen eller sent på kvällen. Det gör att jag också kan planera in hur jag ska äta för bästa möjliga förutsättningarna.

HETT TIPS PÅ TRÄNING
En fantastisk app är TABATA TIMERN. Det är en timer du använder dig för om du vill arbeta i intervaller. Att jobba i intervaller gör att du får upp pulsen och intensiteten vilket har många fördelar. Om inte du får bättre kondition, blir starkare och ger en bra förbränning. Hög intensiv intervall träning vet man ger bra och snabba resultat om man utför träningen i högt tempo och med korta pauser.

I en TABATA intervall jobbar du i 20 sekunder och vilar 10 sekunder. Detta gör du 8 gånger. Det blir totalt 4 minuters arbete. Därefter tar du en paus på ca 1 minuter och kör på igen. Jag rekommenderar att du kör 3-5 TABATA intervaller. Det är sammanlagt 12-20 minters träning. Och that's it! Det behövs inte längre träning om du jobba intervall baserat.

Du kan välja att utföra samma övning samtliga 8 gånger eller variera mellan två övningar.

Exempel:

TABATA 1
Knäböj (utför knäböj under alla 8 gånger)

TABATA 2 (utför övningarna varannan gång)
Upp-hopp
Push ups

TABATA 3
Mountain climbers
Saxhopp

Här har du 12 minuters hög intensiv träning. Som du ser kan du utföra detta program utan vikter och rekvisita. Och du kan utföra programmet i vardagsrummet, garaget, utomhus eller på gymmet.



Träning ska inte vara tråkigt och krångligt. Det ska vara roligt och lättillgängligt! 

Om du som jag har svårt att komma loss och ta dig till ett gym är detta något jag varm rekommenderar. Är du nybörjare inom träning tycker jag absolut att du först ta anlita en PT eller någon instruktör som kan visa dig de grundläggande tekniska detaljerna för de vanligaste övningar så att du säkert kan utföra din träning. Säker träning är också effektiv träning. 

LYCKA TILL! 


Inga kommentarer: