torsdag 7 maj 2015

Hormonet Leptin

Hormonet leptin styr våra mättnadskänslor. Ju mer leptin du har i kroppen desto mer "nöjd" är du och lättare är det att fettförbränna. Det är alltså leptinet som säger till hjärnan att nu är det dags att äta och hur mycket fett du har i fettcellerna. Det är dessa reserver som används om du inte får mat i dig.

Många som har jojo-bantat är oftast i obalans när det kommer till leptin-nivåer i kroppen och det är också därför det är svårt att hålla vikten. Man småäter även fast man egentligen är mätt och precis ätit. Kommunikationen är störd. Du utvecklar leptin-resistens.

Vad kan du göra för att påverka att du håller vikten eller också är i behov av att gå ner i vikt?

1. Ät fibrer. Så som frukt och grönsaker, fullkorn, baljväxter och havregryn. Fibrer ger en känsla av mättnad. Tarmkanalen säger till hjärnan att frigöra leptin.

2. Leptinet har samma 24-timmars mönster. Under kvällen är det som högst. Ät därför inte massa efter middag/kvällsmaten och låt kroppen vila från mat 11-12 h för att inte störa systemet och låta det vila. Du kommer även sova bättre. Bättre sömn skapar en jämnare balans i leptinproduktionen. Vem vill inte äta mer om man är trött?  - Svar: ALLA! Det är för att leptinnivåerna sjunker. Så sov!

3. Försök att hålla dig till de stora målen; frukost, lunch och middag och därefter beroende på vad din kropp är i behov av för kaloriintag ät 1-2 mellanmål. Mellan det, SMÅÄT INTE!

4. Träna och rör på dig 30 minuter per dag. Det förbättrar leptinkänsligheten och på köpet får du en ökad energiomsättning.

5. Håll dig till främst protein och fett under dagen och till eftermiddagen/kvällen när du äter middag/kvällsmat äter ett litet större kolhydratintag än vad du gör under dagen. BRA kolhydrater i from av fullkornsprodukter, quinoa, rotfrukter, frut och grönsaker.

Varför? 
"Intressant nog har en forskargrupp genomfört en studie där man lät 78 poliser antingen äta alla sina kolhydrater på kvällen eller jämnt fördelat över dagen, i sex månader. [3, 4] Båda grupperna åt en lågkaloridiet med syftet att gå ner i vikt.
Forskarna kunde se att ett kolhydratintag koncentrerat till kvällen resulterade i ett mer konvex leptin-mönster dagen efter, istället för ett konkavt mönster vid kontroll-dieten. Det resulterade i en större minskning i kroppsvikt och omkrets runt magen jämfört med kontrolldieten, samtidigt som mättnadskänslorna inte bara var bättre i experimentella gruppen jämfört med kontrollgruppen utan även jämfört med den experimentella gruppens basvärden. Det är något som jag tycker är väldigt intressant, eftersom leptinutsöndringen sett över hela dygnet ändå var lägre efter viktnedgången" 

- Styrkelabbet. 


Kroppen är i bland en gåta och i bland finns det inte så enkla svar. Forskningen går hela tiden framåt men vad vi vet är att allt fler människor rör sig mindre/inte alls och äter mer snabba kolhydrater i kombination med dåliga fetter vilket i sin tur ökar risken för diabetes typ-2, hjärt-och kärlsjukdomar och framförallt fetma och bukfetma. 


Alla vill vi leva livet, såklart. Om att leva livet betyder att någon gång i veckan kunna dricka ett glas vin, äta en efterrätt och i akutafall måste äta en pizza/hamburgare vid några enstaka tillfällen om året så kan du göra det om du under 80% av din vakna tid äter medvetet och hälsosamt för din kropp. Näringsrik mat! Den andra nyckeln till framgång är motion. 30 minuter om dagen är en bra regel. Vi sitter alldeles för lite i dag och NEJ du kan inte överträna din kropp vid varierad träning och 30 minuter/dag. 


Njut av livet genom skratt, umgänge, härliga promenader, roliga intervallpass, god och hälsosam mat. 

/Sandra

Inga kommentarer: