fredag 29 maj 2015

Mer grönsaker åt folket!
Många vet säkert att rekommendationen är att äta ca 1/2 kg grönsaker och frukt om dagen. Handen på hjärtat, hur många gör det? Vissa dagar gör jag det och vissa dagar gör jag inte det. Och då äter jag ändå rätt mycket grönt. Grönsaker och frukt innehåller mängder med vitaminer, mineraler och fibrer. Viktiga näringsämnen som kroppen mår bra av och som vi inte kan klara oss utan. Vitamin tillskott är inte att rekommendera.  Varför? Ta exemplevis livsmedel med antioxidanter* i. Man vet att olika anitoxidanter samarbetar och äter du då tre olika livsmedel i en måltid som är rika på antioxidanter så blir effekten större än om du skulle ta ett vitamintillskott med en viss typ av antioxidant i. Så är frukt och grönsaker och gärna så färgstarka som möjligt. Ekologiska produkter ser man har en högre mängd antioxidanter innehåll än de vanliga och besprutade produkterna. 

Tips på att äta mer grönsaker? 
- Lägg grönsaker på din macka. Perfekt tillfälle. Solrosskott, paprika, sallad, tomat, avocado. 
- Istället för 100% potatismos. Gör 50% potatis och 50% broccoli. Så får du ett potatis-och broccolimos. 
- Klyftpotatis ugn? Släng med lite extra morötter på plåten. 
- Frysta grönsaker är bättre än inget. Så fyll frysen med sojabönor, broccoli, blomkål, ärtor, wokgrönsaker  you name it. Detta går så snabbt att få färdigt till middagen. Låt sjuda några minuter i lättsaltat vatten. 
- Blanda upp den vanliga isbergssalladen med bladspenat, så får du i dig ännu mer näring. 
- Köttfärssås? Riv ner morötter i köttfärsen. 
- Bär (går bra att köpa frysta) på yoghurten, kvargen, filen, på flingorna...
- Sommaren är här! Ät jordgubbar! 

Det finns mängder med sett att få i sig mer grönsaker och frukt under en dag. Tänk alltid någon typ av grönsak till måltiden, så kommer du långt. 

* Vad är antioxidant? 
Antioxidanternas uppgift i kroppen är att neutralisera och oskadliggöra s.k. fria radikaler som ständigt bildas endogent i kroppen i 
samband med energiomsättningen i våra celler och exogent, miljögifter, kost, stress, läkemedel etc. Experimentella studier har
 visat att fria radikaler bl.a. kan skada arvsmassan i cellerna (DNA), förändra viktiga proteiners funktion och oxidera fleromättat fett. 
De startar därmed destruktiva processer som kan ge upphov till ohälsa och sjukdom. 

Exempel på tillstånd som har koppling till oxidativa skador från fria radikaler:
• Åldrande • Hjärt-kärlsjukdom
• Cancer • Inflammatoriska tillstånd
• Alzheimers sjukdom • Grå starr
• Åderförkalkning • Reumatism. 

Grönt är skönt/ Sandra 

Inga kommentarer: