torsdag 26 maj 2016

Kotlett med auberginelasagne och kall myntasås

Vi äter sällan fläskkött här hemma men för ett tag sedan köpte jag fläskkotletter som jag frös in. Har inte vart sugen på det eller vetat vad jag ska göra för typ av rätt. I helgen blev vi bjudna på en liknande rätt jag kommer dela med mig av här nedanför och jag tänkte "det måste jag testa göra". Och det var precis det jag gjorde häromdagen, på fri hand, utan recept. Kall myntasås är så enkelt och gott att göra. Passar både till fläsk och lamm. 

4 portioner 

4 fläskkotletter 
8 potatisar till klyftpotatis (valfritt) 
Salt och peppar 
Raps-och olivolja 

Auberginelasange 
1 stor aubergine 
250 gram mozzarella (sån korv man skär)
1 burk krossade tomater 
1 vitlöksklyfta 
Ca 1 msk Basilika, salt och peppar. 

Myntayoghurt 
2 dl valfri typ av yoghurt (matyoghurt eller turkisk yoghurt. För smalare sås: 1 dl 0,1% naturell kvarg och 1 dl yoghurt). 
1 dl hackad mynta (jag använder färsk från trädgården) 
1 msk honung eller agavesirap 
Salt och peppar 

1. Sätt ugnen på 200 grader. Tvätta potatisen och dela i klyftor. Lägg i en ugnssäker form, ringa över olivolja och strö över salt & peppar. In i ugnen. 

2. Gör myntasåsen, ställ i kylen.  Gott när det får dra sig. 

3. Dela auberginen i runda bitar och stek i rapsolja med lite salt och peppar på. Ytan ska få lite färg. Ta av och låt vila på tallrik. Koka upp tomatsåsen: krossade tomater, pressad vitlök, ca 1 msk basilika, salt och peppar. Låt puttra i 10 min. Smaka av. 

4. Sätt ugnen på varmluft, så att lasagnen och potatisen kan gå färdigt tillsammans. Gör nu auberginelasangen. Varva aubergine, tomatsås,aubergine, tomatsås och till sist mozzarella på toppen. In i ugnen i ca 15-20 min. Potatisen och lasagnen kommer då vara färdigt samtidigt. 

5. Under tiden lasagnen och potatisen går färdigt i ugnen steker/grillar du kotletterna. Jag tänker ca 4 min/sida. Lägger kotletterna på ett fat med folie över och låtar köttet får gotta till sig. 

Denna rätt påminner mig om medelhavet. 

Smaklig spis,
Sandra 
 


Inga kommentarer: